Hae tästä blogista

torstai 23. heinäkuuta 2020

Merellistä meininkiä: Simpukkakranssi ja meren makuista pastaa.

Kesä, kuinka siitä voisikaan ihminen saada tarpeekseen! 

Ystävät, tässä tulee ihanan merellinen pasta ja simpukkatunnelmaa askarrellen.

Ennen pastaa tehdään kranssi, vaikka tuo kuva saattaa houkuttaa jo syömään. 
Hamsteri-ihmisen kätköistä löytyi valkoinen kranssi, jonka olin joskus hankkinut, mutta jolle ei ollutkaan käyttöä sellaisenaan.
Siihen piti ostaa simpukoita ja maalailla meren rannalta löytyneitä oksanpätkiä, jotka epäilyttävästi muistuttivat ajopuita, noita sisustuksellisia yleensä isoja puunkappaleita, joita on niin vaikeaa löytää.
Olen joskus liimaillut kransseihin liimapyssyn kuumaliimalla simpukoita, mutta ne eivät ole jostakin syystä kovin kauaa kiinni pysyneet. 

Sitten, vuosia sitten jo, tein styrokspalloihin simpukkakiinnitykset ihan tavallisella Erikeepperillä kokeeksi ja kumma juttu, ne ovat olleet esillä milloin missäkin jo monta vuotta, eikä yksikään liimattu simpukka ole irronnut. Käytin siis kranssiinkin rehellistä Erikeeperiä, vaikka kuivumisaikaa se vaatikin. 


Tässä ovat nuo simpukkapallot ja tllainen tästä minun jo vähän kolhiintuneesta kranssistani sitten tuli. 
Ja tässä se komeillee ikkunassa.Nälkähän tuossa jo tuli, joten nyt vihdoin pastan tekoon!

Halusin tehdä merellisen pastan. Käytin osittain kastikkeen pohjana alla vongole-reseptiä, mutta lisäilin siihen vielä muutakin, jotta resepti ei olisi ihan sama. 

Tuo alkuperäisen italialaisen ystäväni pastareseptin, tulen kyllä julkaisemaan vielä tänä kesänä, on se niin upean herkullinen. Terveiset Tainalle ja Maurolle! Mutta nyt minulla ei ollut hietasimpukoita eikä edes sinisimpukoita, mutta jättikatkaravun pyrstöjä (niitä kypsentämättömiä ja harmaita). Ajattelin kermaisen vaaleanpunaista kastiketta.

Kotikaupunkini aasialaisen ruoan liikkeessä myydään suuria katkaravunpyrstöjä  pakastettuina, sekä kypsennettyjä, että kypsentämättöminä, kilon pusseissa! Niistä saa loihdittua vaikka mitä! Ja koska pakkasesta löytyi myös lohifileen pätkä,  käytin sen myös.
Tein näin:

Sulatin jättipyrstöt ja lohen (ilman ruotoja pakastettu).

Murskasin kaksi isoa valkosipulinkynttä veitsen lappeella ja sitten leikkasin ne viipaleiksi.

Löysin jääkaapista muutaman aurinkokuivatun tomaatin öljyssä ja viipaloin ne aika isoiksi viipaleiksi.

Silppusin reilulla kädellä ison kevätsipulin varsineen (keltasipulikin käy toki).

Kuumensin wokkipannun (minulla ei ole korkealaidallista paistinpannua) ja kuullotin aurinkokuivattujen tomaattien öljynlorauksessa yllämainitut.

Lisäsin kuivattuja chilihippusia ja jättikatkarapujen pyrstöt ja heti perään kuutioitua lohta.

Viskasin joukkoon kuivattuja italian yrttejä ja kääntelin kaikkia herkkuja pannulla ja nipsin joukkoon reippaasti sileälehtistä persiljaa (vaikkei sitä kuvissa näy!).

Sitten loraus valkoviiniä, suolaa, tomattipyrettä antamaan väriä ja hieman makua ja vielä Valion laktoositonta ruokakermaa "kolme yrttiä" aimo loraus joukkoon ja pastan keitinvettä vähän myös. 

Maista ja mausta lisää jos siltä tuntuu!

Pastat kannattaa keittää lähes valmiiksi kun heittelet pannulle kaikki kastikeainekset, sillä ravut kyllä muuttuvat kumisiksi aika pian odotellessa, varsinkin jos käytät pienempiä rapuja. Raa-at jättirapujen pyrstöt eivät "kumistu" yhtä helposti, sillä ne ovat sen verran isoja, ettei kiire ole niin hurja. Esikypsennetyille isoillekin riittää pelkkä kuumennus.

Lopuksi keitetyt pastat pannuun kastikkeen joukkoon ja sekoita ja kääntele ruoka. Käy herkuttelemaan heti ja jos sinulla on valkoviiniä vielä lasilliseen....se täydentää kyllä herkun.Maistuvaa ja inspiroivaa kesän jatkoa! 💙

Onko sinulla mielipastareseptiä?💙

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti