Hae tästä blogista

sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Kotiruokaa: Purjogratiini, muisto Saksasta ja yksi vihjeruoka lopussa.

Hei ystävät,

olemme tilanteessa, jossa joudumme pinnistelemään ja pitämään toisistamme huolta tavalla, jota emme olisi vielä vuoden vaihtuessa riemukkaaksi uudeksi vuodeksi, pystyneet kuvittelemaan.

Toivon kaikille parasta vointia ja että malttaisimme nyt pysyä toisistamme erossa.  Autetaan kukin tavallamme, matkan päästä. Halataan sitten vaikka tuntemattomia ihan urakalla, kun tämä karmiva koettelemus on ohitse.




Yritetään kääntää asioita posittivisiksi aina kun voimme, kokeillaan vaikka uusia reseptejä kun nyt kotoilemme paljon. Pidetään mielialasta huolta, se tulee varmasti olemaan tarpeen.

Tämä - jälleen simppeli, mutta herkullinen - resepti, ei ole iloisilla väreillä pilattu, mutta on herkku ja edullinen ruoka, jota voi syödä lisukkeena parinakin päivänä peräkkäin ja siitä voi myös tehdä edullisen pääruoan. Gratiineja on paljon erilaisia, mutta tämä on yksinkertaisuudessaan hyvä, ainakin itse tätä tykkään.




Opin tämän reseptin oleskellessani Saksan Baijerissa kieliopintojen vuoksi - niin kauan aikaa sitten, etten edes viitsi sitä sanoa. 

Tämä on herkullinen purjogratiini.

Tarvitset:

1 ison purjon
vettä, suolaa, ripauksen mustapippuria
vehnäjauhoja
voita
parmesan tai grana padano-juustoraastetta

Mikäli teet tästä pääruoan (vaikka salaatin kanssa) tarvitset kinkkua rouheena.




Keitä pesty purjo näin.  Leikkaa noin sentinpaksuisia puolitettuja purjon palasia ja keitä ne vähässä suolatussa vesimäärässä, kunnes pehmeitä. Suolaa kuten pastaa keitettäessä.

Siivilöi keitinvesi toiseen kattilaan kun purjo on pehmeää.

Tee keitinvedestä valkokastike näin:

Sulata voita (vähän reippaan puoleisesti) kattilassa kunnes täysin sulanut. Älä polta vaan säädä lämpö voin sulattua puolilämpöiseksi. 
Lisää n 3-4 ruokalusikallista vehnäjauhoja ja pyörittele voi jauhoihin kunnes imeytynyt. Lisää keitinvettä hyvin vähän kerrallaan, ettei paakkuunnu (n 1 ruokalusikallinen vain alussa) ja pikkuhiljaa imeytä liemi jauhoihin vimmatusti sekoittamalla kunnes kastike on paksua ja valmis. Tarkista maku (suola, pippuri).

Voitele vuoka ja lado purjo sen pohjalle (ja mahd kinkkurouhe sen päälle). Sitten kastike (1-1,5 senttiä) ja juustoraaste. Pikkuklikkejä voita päälle ja uuniin 200 astetta gratinoitumaan n 15 min, kunnes kuorrutus on kullankeltaisenruskea. 




Tätä tulee vähän liian harvoin tehtyä! Otankin sen uusintaan ihan pian.


Ja sitten VIHJERUOKA viime kesältä:

Koikeile myös muita blogin helppoja ja herkullisia, kuten vähän erilaista lohikeittoa.





Tämä on "suomalais-italialainen" versio tutusta ja turvallisesta lohikeitosta. Ihanan samettinen ja maukas.  
Siinä on italialainen twisti ja se ei jääkaapissa harmaannu kuten maitoon tehty, vaan jopa paranee seuraavaksi päiväksi.  Tee samalla kahdeksi päiväksi! 

Kesäkuu 2019 tai haulla: Lohikeitto. 💙


Voikaa hyvin! 💜

Onko sinulla joku lohturuoka, josta haluaisit kertoa ? 💚

6 kommenttia:

  1. Rakastan juustoja, joten kaikenlaiset gratiinit maistuvat kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maikku! Kyllä, juustot ovat niin paheellisen herkullisia :). Kauniita kevätpäiviä!

      Poista
  2. Kiitos herkullisista resepteistä :P ja nyt kyllä lohturuokaa tarvitaan <3

    VastaaPoista
  3. Minulla tulee aina vesi kielelle sinun lohikeiton kuvaa katsellessa kyllä se niin hyvän näköistä on. Kiitos myös tästä ohjeesta. Minä teen joskus sellaista purjo juttua että yksi kokonainen iso purjo pilkotaan paistinpannulle ja kuullotetaan "kypsäksi ' lisätään tuorejuustoa esimerkiksi yrtti sekaan yksi tai kaksi rasiaa. Lautaselle ja pinnalle reilusti edelliseltä päivältä jäänyttä lämminsavulohta kylmänä reilun kokoisena paloina. Tämä oli aikoinaan meidän poikien herkkua. He kun tulivat urheilujutuista tämä oli hyvä ruoka siihen tarkoitukseen oli nopea valmistaa ja helppo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa hyvältä! Ei ihme, että pojat tykkäsivät 😊. Menee korvan taakse 👍. Lohtuisaa ja turvallista kevättä! ❤

      Poista