Hae tästä blogista

maanantai 9. joulukuuta 2019

Siikaherkku ja muuta jouluun sopivaa pikkuaskaretta

Hyvää joulun aikaa ystävät.




Taas ehti aikaa vierähtää, lomailun, klassisen ja sitkeän syysflunssan ja touhuilun vuoksi. Ikävä ehti jo tulla! Kerronpa mitä joulujuttuja olen yrittänyt touhuilla.




Pikkukuusi sai vihdoinkin itsenäisyyspäiväksi vaaleansinivoittoisen asun. Mukana kyllä pilkoittelee hieman kultaa ja hopeaa, sekä joulunpunaisia koristeita. Löysin uusiakin koristeita, kuten lasiset huurteiset enkelinsiivet ja lomalta tuomani lasipallot, joissa kultaisia tähtiä sisällä. Hopeahileiset halppissydämet maalasin töpötellen vaalean sinisiksi, jolloin ne kimaltelevat vanhanaikaisesti.




Sain ikävästä ja hyvin sitkeästä flunssasta huolimatta koristeltua sen itsenäisyyspäiväksi, joka on meillä ollut perinteisesti juhlava joulukauden aloitus. Muut koristeet, sattuneesta syystä vielä odottavat, myös pihavalot. On kyllä mahtavaa kun joulun odotus alkaa toden teolla. Stressiä ei siitä kuitenkaan kannata ottaa, ehtii sen minkä ehtii ja ensivuonna sitten loput.

Kylätalollakin olivat joulumarkkinat ja sinne, noiden kynttilöiden ja muiden härpäkkeiden kaveriksi laitoin "pikkuviemisiä", mm takkatikkuja. On mukavaa myydä sellaisiakin, jotka ovat vähän ehkä vanhanaikaisia, mutta kuitenkin jouluisia viemisiä vaikkapa suklaan korvikkeina. Suklaatahan tulee yleensä hirmumääriä, joskus jopa hieman liikaakin.

Tällaisia niistä tuli. Lakkasin lopulta pinnat ja käärin valmiisiin sellofaanipaketteihin korttien kera, johon voi sitten pikkutoivotuksen kukin laittaa.



Joulupukit ovat kohollaan liimanappien avulla hieman "kolmiuloitteisesti".

Ja sitten herkkuun:

Tämän siikareseptin mieheni sai kalakaveriltaan. Kummalakaan ei ole tietoa mistä se on peräisin, mutta niin tai näin, se on todella herkullinen.

Kala tarjotaan saaristolaisleivän päällä. Tässä leipä on leikattu pyöreäksi ja reunamuotin avulla kala on asetettu leivän päälle. Tämä ruoka sopii jouluun, uuteen vuoteen tai juhannukseen ja miksipä ei vaikka romanttiselle illalliselle.




Siikaherkku:

Graavisuolattua siikaa pilkottuna hyvin pieniksi, n. 3 mm kuutioiksi

Punasipulia pilkottuna erittäin pieneksi sulpuksi

Sekoita astiassa:

1 osa kermaviiliä ja 2 osaa ranskankermaa
- mausta mustapippurilla ja tillillä ja anna tekeytyä jääkaapissa

Sekoita kaikki aineet kaloineen päivineen keskenään ja aseta leipien päälle. Koristele tillillä.

Kuten huomaat kaikki on suhteutettuna toisiinsa, siksi mittoja ei ole. On oman mieltymyksen mukaista minkä verran sipulia kalan joukkoon laitat, mutta itse tykkään, että sitä saa olla runsaasti, ei kuitenkaan niin paljon, että se (jos oikein kipakkaa) ylilyö kalan maun. Kastiketta saa olla runsaasti, mutta ei niin paljoa että se valuu lautaselle leivän reunan ylitse. Voit laittaa tarjolle myös lime-/sitruunaviipaleet, joista voi niin haluttaessa, hieman puristaa mehua kalaherkun päälle.



Kuva juhannukselta 2019, jolloin siikaherkku oli meillä alkuruokana.

Helppo ja ihana ja valkoviini on ihan must! 





Onko sinun juhlassasi kalaherkkuja?




Joulunalle jo sovittelee itseään lepotuoliin. Ihanaa joulun odotusta kaikille!

Odotan taas kovasti, että kuulisin sinusta! 💝







12 kommenttia:

  1. Viime vuosina ei itse tehtyjä kalaherkkuja ole enää ollut! Silloin, kun vielä kastettiin, oli kalaherkkuja joka päivä. Nyt ovat verkot ja katiskat olleet "eläkkeellä" kanssani. Kaipaan kyllä niitä säilykesärkiäkin, joita oli purkki tolkulla talven varalle. Kyllä kalaruoat ovat parasta ruokaa, niin arkeen kuin juhlaan kun! ♥️😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuntematon! Kala on kyllä ihan parasta. Niissä on oma hommansa, mutta onneksi kaupankin valikoimat helpottavat asiaa, vaikka ei jaksaisi tai ehtisi itse säilöä. Hatunnosto itsetehdyille säilykkeille! Tässä reseptissä voi graavauksen suorittaa itse tai ostaa kalan valmiina. Oletko kokeillut Abban silliä, jonka nimi on jotakin suunnilleen rapuherkku? Nyt en saa täsmällistä nimeä mieleeni, mutta silli on kuitenkin rapukastikkeeseen tehty ja on kyllä kuin samettia. Sitä minun pitää jouluksi ostaa. Kalajuttuja olisi vaikka kuinka! Mutta mennään nyt tälläkertaa näillä. Kivaa kun kirjoitit ja oikein antoisaa joulun odottelua :) <3!

      Poista
  2. Kuulostaa herkulliselta tuo "siikatar".JA varmasti on herkku!!!
    OLen samaa mieltä ei sipulia niin paljon että sipuli pääasia,vaan kala!
    Minä olen purkittanut muikkuja,ja perämeren lohta----- ennen tuota sairas-kala episodia:((
    Kalasta saa monenlaista ,ja on kevyttä ja maukasta!/shhh,vaikka kermaakin sekaan.shhh)
    Joulu alkaa olla mukavassa vaiheessa.Itselläni ei ole hirveesti ollut mitään perinteitä ennen joulua.nyt meidän -miniän myötä on tullut -Kauneimmat -joululaulut aina eri kirkossa:) käyty laulamassa :)) ,Ja hänen syntymäpäivä/pikkujoulu:) Minulla ei muuta perhettä kuin yksi poika ja isännys,niin suku/perhe juhlat ovat hyvin pienimuotoisia. Miniän myötä ;)meidänkin perhe on kasvanut,KIITOS HÄNEN;)!,Mukavia välijuttuja ennen joulua,:)
    Minä teen lohitartarin,ohjeeni on blogissa,Kala pöytä on jouluna,konjakkilohi, savulohi,kylmäsavu,ja graavilohi,silakkarullat (minun erityis herkkua),ja lohitartar,mäti.
    Ihana joulunalle!.minun joulunallet saavat huomenna tonttulakit päähänsä:)
    Oikein ihanaa joulun odotusta,ja valmistelua ,Sinulle!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Liisa <3. Ensiksikin kiitos jälleen ihanasta palautteestasi <3. Nyt menen heti sivullesi katsomaan tuota konjakkilohta! Sain kerran veljeltäni reseptin, mutta jostakin syystä se ei minulta onnistunut. Konjakkilohi on kuitenkin niin suussa sulavaa, että yritän sinun ohjeesi mukaan sitä! Kiitos vinkistä ja oikein ihanaa joulunalusaikaa!

      Poista
  3. Hei Ulla Annika,kaunis kuusi ja koristeet.Takkatikut mainio idea myyjäisiin ja miten ihanasti koristellut askit <3 Kyllä vaan kalat eri muodoissaan kuuluu meillä joulupöytään ja mäti myös.Kiitos herkullisesta siika ohjeesta.. taidanpa napata sen uudeksi kalaherkuksi joulupöytään :)
    Leppoisaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu ja kivaa kun tykkäsit :) Kyllä kala on hieno proteiini ja taipuu niin moneksi. Ihanaa jouluaikaa sinulle <3

      Poista
  4. Kaunis pikku kuusi!
    Kyllä kala eri muodoissaan kuuluu meidänkin joulupöytään. Tuo sinun herkkusi kuulostaa hyvältä.
    Ihanaa joulun odotusta sinullekin!

    VastaaPoista
  5. Aivan ihana tuo pikkukuusi! Voi miten harmi että flunssa on siellä kiusannut:( Nuo tikkurasiat on kyllä hienoja, loistoidea ja tosiaan tuollaiset olisi kivoja pikkuisia joulu viemisiä kylään mennessä! Leppoisaa joulun odottelua💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KiitosnPäde <3, ja sinulle myös ihanaa joulun aikaa! :) <3

      Poista
  6. Kiva pikkukuusi ja kivoja puuhia olet ehtinyt flunssasta huolimatta tekemään!
    Kyllä meillä on aika paljon kaloja joulupöydässä. Silliröra joko sillillä tai ilman on ihan must ja sitten tietysti merileväkaviaari ja mäti smetanan ja sipulisilpun kera ja tietysti lohi eri muodoissa. Venäläistä silliä olen tehnyt monena vuonna. Nyt tekisi mieli kokeilla puolalaista.
    Tunnelmallista joulunodotusta ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3. Oioi kylläpä kuulostaa kaikki niin herkulliselle! Ihanaa ja nautinnollista joulunaikaa sinne Myrskyluodolle! Kunhan ei tuulisi liikaa, että tontut löytävät perille! :)

      Poista