Hae tästä blogista

lauantai 5. lokakuuta 2019

Syksyn koristeluita ja viileän päivän kurpitsakeitto

Hei uudet ja tutut blogiystävät!


Syksy on viilentynyt huomattavasti ja tekee jo mieli laittaa takkaan tuli ja keitellä samettista ja pikanttia kurpitsakeittoa lämmittämään. Kodin koristelu syysasuun jatkuu...



Kuten aina näin syksyisin ihmettelen, niin kurpitsa on suuri herkku, joka taipuu niin moneen. Se hellii samettisena ja hieman makeana mieltä, kun illat alkavat kylmetä ja päivätkin tarjoavat oikullisia tuulia.

Resepti löytyy jälleen jutun lopusta ja se on tapani mukaan helppo, myös hänelle, joka ei ole kurpitsasta ennen mitään valmistanut. Kannattaa kokeilla!

Olen hiljalleen jatkanut talon koristamista ja kerron muistakin koristeista ja kivasta askartelusta lisää seuraavalla kerralla, mutta nyt en malta! 
Nyt on pakko kertoa ihanasta kranssista, jonka löysin Porvoosta ja joka on Finnmarin tuotantoa. Ilahduin hinnasta, sillä se maksoi alle 30 euroa ja on niin näyttävä, että pois alta! Kranssi sopisi myös sisälle, mutta päätin laittaa sen ulko-oveen.




Itse asiassa olin aikonut valmistaa syyskranssin itse, mutta en löytänyt kaupoista sellaisia tekokurpitsoja ja lehtioksia, joista olisin mieleiseni saanut. Kunpa noita kurpitsakoristeita askarteluja varten tulisi kauppoihin enemmän. Ehkä pikkuhiljaa, kun muukin syys/halloween-tavara on kasvussa. Oli ihana yllätys kun sitten törmäsinkin tähän kranssiin.




Toivottavasti linnut eivät pahastu, kun kranssin monet kurpitsat ja marjat eivät maistukaan....Täytynee pian viritellä jo ruokailulaudat lohdutukseksi ja jo tarpeeseen.


Mutta ruoasta puhuen, tässäpä ihanan kurpitsareseptin ohje.

Mausteinen kurpitsakeitto:

- Tarvitset kurpitsan, jonka halkaiset ja kuorit ellei se ole salaattikurpitsa. Tähän keittoon sopii mikä kurpitsa vain, jopa ufokurpitsat, vaikka butternut eli myskikurpitsa on aina se täyteläisin ja värikkäin, vaikka ei ulkoisesti. Myskikurpitsa on se hailakka kurpitsa, joka on päärynän mallinen ja se on kaikista helpoin kuoria, sillä kuori on aika pehmeä.

Voit joko kuutioida kurpitsan lihan (pienissä ei aina ole siemeniäkään) ja keitellä hissukseen kuutioita tilkassa vettä, kunnes ne ovat aivan pehmeitä. Tai laittaa kuorimatta puolikkaat uuniin, jossa ne paahtuvat pehmeiksi (parisataa astetta, puolisen tuntia, mutta kokeile).

Soseuta pehmenneet kuutiot ja pakasta ylimääräinen sose myöhemmin käytettäväksi.

- Paprika. Pilko paprikaa pieneksi

- Palsternakka. Kuori ja pilko

- Valkosipulinkynsi. Kuori ja pilko siivuiksi.

- Kanaliemikuutio tai kaksi

- Créme Bonjour paahdettu paprica-juustoa.

- Violan taco-paprikajuustoa.

Freesaa Paprikaa ja palsternakkaa tilkassa öljyä. Lisää loppuvaiheessa hetkeksi myös valkosipuli. Lisää vettä ja keitä kaikki pehmeäksi liemikuution tai kahden kera.




En ole laittanut tähän mittoja, koska jokainen voi tehdä oman keiton niin isoksi kuin haluaa ja itsekin suhteutan ainekset yleensä vähän sen mukaan, miten suuri mikäkin vihannes on. Tämän ei tarvitse olla niin tarkaa ja jokainen voi noudattaa omaa makuaankin.

Minä  tein keiton, jossa oli 4 dl kurpitsapyrettä, 1 aika iso palsternakka ja yksi aika iso suippopaprika ja 1 muhkea valkosipulin kynsi. Vettä lisäsin niin, että vihannekset peittyivät ja viitisen senttiä yli. Reilut puolipurkkia kutakin juustoa laitoin melko aikaisessa vaiheessa jo joukkoon. 1,5 liemikuutiota. Ja lopuksi kaikki soseeksi surrur! Tuosta tuli 6  isoa lautasellista keittoa.

Lisää tarvittaessa suolaa vasta, kun keitto on kokonaan valmis. Sipulia ja porkkanaa, tai bataattia en laittaisi, sillä ne tekevät keitosta liian makean.

Jos kaipaat lisäpotkua, voi keittoon lisätä cayenea tai vaikkapa ripauksen valmista tacomaustetta, jos haluat oikaista hieman.

Itse nautin keiton, salaattisiemensekoituksen ja paahdetun (valmis) sipulin kera. Ne toivat samettiselle keitolle hieman rousketta.


VINKKI: Kannattaa valmistaa uunissa myös täytettyjä kurpitsoita. Niihin käyvät sienet tai jauheliha...esimerkiksi. Pienet myskikurpitsat  ovat tässä aivan ylivetoja ja täyteläisiä. 
Tåmå resepti "Sienestäjän myskikurpitsa Fiorentina (lennokkaasta nimestä huolimatta ei vaikea ja voidaan todellakin käyttää myös jauhelihaa :) ). Syyskuu 2017.

.




Lämmintä syksyä kaikille, tavalla tai toisella! 🎃🎃🎃 
Onko sinulla jokin mielikurpitsaresepti? Kuulisin siitä mielelläni. 💜









12 kommenttia:

  1. Upea ovikranssi!!!
    ja lämminkeitto kylmeneviin syyspäiviin ,kuin ii pisteen päälle:)
    Kaunista ja tunnelmallista lokakuuta! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos reseptistä! Olen myskikurpitsasta tehnyt sosekeiton pari kertaa. Muuta en niistä olekaan valmistanut.
    Pirteää viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsa on vain niin yvää ja terveellistäkin. Nuo sosekeitot lämmittävät mieltä ja vatsaa kun alkaa tulla vilu :). Pirteää viikkoa myös sinulle <3.

      Poista
  3. Kaunis syksyinen kranssi ja kiva ohje kurpitsakeitolle!

    Mukavaa iltaa ♥

    VastaaPoista
  4. Kiva kranssi <3 ja herkullinen kurpitsakeitto.. kiitos ohjeesta!En ole kurpitsakeittoa tehnyt,mutta jospa nyt innostuisi tekemään :) Miesväki ei oikein keitoista välitä,mutta itse kyllä tykkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jospa miesväkikin innostuisi kunnon voikkareiden kera, pidän peukkuja. Tutustupa jutun lopussa olevassa kuvassa näkyviin täytettyihin kurpitsoihin. Jutun löytää syyskuulta 2017. Helppoja ja ihania! Lämpimiä syksyisiä nautintoja sinulle :).

      Poista
  5. Ihana kranssi. Minä olen niin tykästynyt Finnmarin tuotteisiin. Kurpitsakeittosi kyllä kuulostaa niin ihanalta, että pitänee kokeilla. Mukavaa syksyn jatkoa :) Ja ps mitä siihen kevään tapaamiseen tulee, niin mukana ihan satana <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa ja nähdään viimeistään keväällä "aikakoneessa". Kivaa lokakuuta teille molemmille ja sille ihanalle autolle! :)

      Poista
  6. Hieno valaiseva kurpitsa tuo kauniisti valoa syksyyn, todella kaunis. Ensikatsomalla ajattelin että olit tehnyt kurpitsan risuista, mutta materiaali olikin narusta, eli narukin käy oivasti materiaaliksi. Kurpitsat kuuluvat syksyyn, niistä saa hienoja ruokia ja leipomuksia. Itse kokeilin tänä syksynä uutuutena spagettikurpitsaa. Helppo valmistaa. Sillä välin kun kurpitsanpuolikkaat ovat uunissa, voi tehdä mieleisensä kastikkeen. Hyvää, herkullista ja täyttävää ruokaa. Mukavia syksyhetkiä ja halloween-aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei tuopa kuulostaa kätevälle, en olekaan spagettikurpitsaa kokeillut! Sepä pitääkin tehdä :). Kiitos myös kivasta palautteesta ja oikein mukavaa alkutalvea sinulle!

      Poista