Hae tästä blogista

tiistai 6. elokuuta 2019

Pimenevät illat ja askartelukohtaus! Eli mitä sain aikaiseksi Dremel-poralla vielä kesää haikaillen.

Hei ystävät! 

Nyt seuraa Dremelöintiä ja lasipurkkeja eli askartelukohtaus.
Sain muutama vuosi sitten mieheltäni lahjaksi Dremel-monitoimiporan, jota olen aika hissuksiin käyttänyt, mutta nyt kaivelin sen "naftaliinista" esille, sillä innostus oli huipussaan isojen lasipurkkien suhteen.

Taas ovat illat kääntyneet pimeneviksi ja vaikka kesä on pitänyt melkoista vuoristorataa säiden suhteen, roikun kesäihmisenä kynsin ja hampain kesän tunnelmissa kiinni.  Siksipä nämäkin syntyivät.

Mikäli kaiverrusaskartelu kiinnostaa, ohjeet löytyvät tästä:Ensin tarvitset puhtaat - mielellään paksulasiset - lasipurkit, printatun sablonin (vai onkohan se sabluuna, kuten ennen sanottiin?), Dremel-poran tai vastaavan, putsauspensselin, silmä- ja hengityssuojat ja tukevan pahvin alustaksi sekä hyvän valaistuksen. Käytin timanttiporanterää, joka on kova ja ohkainen kärjestään.

Mieti, minkälaisen tekstin tai ääriviivallisen aiheen haluat tulostaa ja onko tulostettava sopivan kokoinen purkkiin nähden.Itse tykkään teksteistä, jotka saavat minut unelmoimaan kesäisestä merenrannasta sekä hauskasta kala-aiheesta (jälleen nuo vitsikkäät kalanruodot, kuten aikaisemmissa julkaisuissa kynttiläpurkeissakin ovat).

HUOM! Muista suojata silmät, sillä lasipölyä saattaa lentää ja joskus irtoaa pieni lasin palanen. Joskus mukaan tuppautuu myös hengityssuoja, mutta kesäkuumalla sitä on melko tukalaa käyttää, joten yritän pysyä kunnioittavan matkan päässä purkista, en siis ihan nenä kiinni lasissa näitä tee. 

Sammuta pora aina välillä ja putsaa purkin pintaa pensselillä, niin näet tehdyn jäljen paremmin. Silloin on helpompi jatkaa. 

Vinkki: Laita paperiarkki purkin sivulle, jolloin ylimääräinen lasipöly laskeutuu sille, kun putsaat pensselillä, silloin ikävä lasipöly ei tunkeudu poraa pitävään käteen, kun se lepää alustalla. Siirrä paperi syrjään aina putsauskerran jälkeen.
Kiinnitä teksti/kuva purkkiin sopivalle korkeudelle lasipinnan sisäpuolelle maalarinteipillä tai jollakin muulla helpolla teipillä, jotta voit irroittaa tekstin ehjänä. Itse laitan tekstit talteen muovitaskun kanteen ja taskun joko isoon kirjekuoreen tai toisen taskun sislälle uutta käyttöä varten. Siellä ne sitten pötköttelevät odottamassa uutta kohtausta ja näen heti koot ja aiheet ja tarvitsenko uutta työtä varten uuden printin.

Ota sitten tukeva ote purkista ja kaada se lappeelleen. Tärkeää on pitää purkki tismalleen samassa asennossa kaiverrettaessa (katse/teksti), sillä jos purkki liikkuu, saat aikaiseksi ns varjoviivan tekstin näkyessä silloin eripaikassa kuin aikaisemmin. Joudut tekemään parikin kaiverruskertaa ja vielä korjauksia, joten pidä purkkin sijaintia silmällä, ettei kaksoisviivoja synny. Kaiverrusjälki on aika ohutta.
Toinen hankaluus, on lasin liukkaus. Pidä poraa siis tukevasti, mutta rennosti äläkä paina ylimääräisesti, ettei pora lipsahda "huiskaisuviivoja" tekemään. Hyvin pian huomaa mikä painallusaste on sopivin.

Loppujen lopuksi kaivertaminen ei ole hirveän vaikeaa ja kun seuraat näitä niksejäni, uskon, että hyvin nopeasti pääset hommasta jyvälle.

Halusin vielä tehdä purkkeihin aiheeseen sopivat kynttilät jo tutuksi käyneellä découpage-tekniikalla. Niitä olen tehnyt jo niin paljon, että ne syntyvät aika nopeasti kynttilädécoupage-vahalakkaa käyttämällä. Käytän tähän työhön aina valmiita kynttilöitä, niin ne syntyvät nopeasti.Koristelin valmiit purkit naruin ja muinoin Riviera Maisonilta ostetuilla pikkuisilla puuankkureilla, joita minulla oli pikkupusiillinen kätköissäni. Sitten lisäsin hurrkiaanipurkkeihin valkoista mursketta ja pienen découpage-lakatun kynttilän, jonka käärin sellofaaniin, jolloin kynttilän pinta pysyy hyvänä murskeesta huolimatta käyttöä odottamassa. 

Vinkki: Voit pestä purkit astianpesukoneessa, toisin kuin kyhdyt, joka on kätevää. Poistat vain narut - helppoa.

Tein näitä kokonaisuuksia muutaman, ja osan myyn meidän kylän kesätorilla, jossa kerätään myyntipöytävuokraa  kylätalon ylläpitoa varten. Siellä on aina mukavaa käydä, vaikkapa aamukahvilla ja hankkimassa vaikka uudet villasukat tai kyläläisten viljelemiä vihanneksia.

Kesä on ihana! 

Onko sinulle tämä kaiverrustekniikka tai Dremel-pora tuttu? Odottelen taas kovasti kommentteja. 💙  Ihania elokuun iltoja sinulle! 💚


12 kommenttia:

 1. Hienoja ja kauniita askartelu vinkkejä, itse kun tykkään askarrella aina jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pike ja kiitos! Askartelu vain on niiiin kivaa. Mukavaa loppuviikkoa :).

   Poista
 2. Onpa kauniita ja kuinka ihania myyntituotteita. Lahjaksi superloistava ja pianhan on käsillä pimeät syysillat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Titta! Itsellenikin tein :). Ihania pimenebviä iltoja sinulle.

   Poista
 3. Aivan ihanat lasipurkit pimeneviin iltoihin <3..kiitos selkeästä ohjeesta!Uutta tietoa minulle tämä kaiverrustekniikka.
  Valoisia ja lämpimiä elokuun iltoja Sinulle Ulla Annika!

  VastaaPoista
 4. No ei voi olla totta! Osaat kyllä tehdä uskomattoman hienoja juttuja! Tuo "kaivertaminen" on taas yksi sellainen asia, jota minäkin haluaisin kokeilla. Kiitos opastuksesta ja vinkeistä ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kokeile ihmeessä! Kivaa touhua. Ihania merellisiä elokuun iltoja sinulle <3.

   Poista
 5. Tuollaisella porallahan saa oikein nättiä jälkeä aikaiseksi! Enpä olisi uskonut. Olen tottunut timanttiporaukseen lähinnä remonttihommissa, joissa porattavat kohteet ovat vähän suurempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei täältä lumen keskeltä ja kiitos kivasta kommentista. Tein vähän samankaltaisia, mutta jouluaihein tuossa vuoden viimeisessä postauksessa näkyy minkälaisia. Tuo on kivaa puuhaa, kannattaa kokeilla joskus :). Mukavia talvipäiviä, Tero!

   Poista