Hae tästä blogista

torstai 8. elokuuta 2019

Nopea rapuherkku "with a twist"!

Hei!


Kirjoitin teille reseptin, joka on mielestäni herkuista herkuin! Lime-chili-valkosipuliravut.
Nämä voivat korvata "rapujuhlaravutkin", ellei niistä hirmuisesti pidä - näin rapujuhlien aikaan.



Pidän maustetuista katkaravuista. Tämän nimenomaisen reseptin lisäksi on mieleeni jäänyt pari muutakin ihan huippuhyvää rapuherkkua katkiksista valmistettuna.

Muutama vuosi sitten Floridan reissulla kävimme rapuravintolassa, joka oli saanut innoituksensa Forrest Gump-elokuvasta "Bubba Gump..." Ja ravut olivat suussa sulavia ja annokset mahtavia. Myös ravintola sai hyvälle tuulelle teemasisustuksellaan. Ostin reseptikirjan, joka oikeastaan pitäisi kaivella esiin....

Italiasta taas on mieleen jäänyt jo 80-luvulta rannalla grillattu herkku, jossa sitruunaiset ja korppujauhoissa kevyesti pyöritetyt ravunpyrstöt grillattiin vartaassa. Jotkut maut kantavat muistissa vuosikaudet.

Itse tykkään tehdä mm näitä , sillä ne valmistuvat käden käänteessä ja sulavat suussa kylmän valkoviinin kanssa:



Lime-chili-valkosipuliravut:

Sulata mielellään isot katkaravut huoneen lämmössä hissukseen, vaikkapa siivilässä ajan kanssa. Juju on siinä, että ravut päästäisivät mahdollisimman vähän nestettä pannulle, jos laisinkaan ja maku säilyy paremmin kuin kuumalla vedellä huuhdellen sulatettuna!

Paista sulaneet ravut nopeasti paksupohjaisessa kuumassa pannussa seuraavasti:

Lämmitä tilkka öljyä kuumaksi, mutta ei palavankuumaksi, ja purista siihen valkosipulia reippaasti. (Voit laittaa valkosipulin myös ravunpyrstöjen sekaan valmiiksi maustamaan rapuja jos sinulla on aikaa). Kuullota valkosipuleita hetki. jotta ne luovuttaisivat aromia mahdollisimman paljon.


Lisää pian aimoloraus makeaa Thai chili-kastiketta valkosipuleille pannuun ja lisää ravut  samantien pannulle kypsymään. 

Nyt pitää olla nopea, etteivät ravut muutu kumisiksi!  Rapuja paistetaan vain hetki. Kaiken pitää tapahtua vain parissa minuutissa. Jos käytät kypsymättömiä isoja harmaita ravunpyrstöjä, ovat ravut valmiit kun väri on muuttunut oranssiksi, muut ravut vain kuumennetaan. 

Lisää suolaa ja limemehua ravuille ja nipsi joukkoon tuyoretta korianteria. Lime ja korianteri, aivan huippua!

Varmista, että jokaisella syöjällä on limeviipale puristettavaksi ja nauti heti!



Tämä iltapala tai alkuruoka voidaan tarjota myös  salaatille levitettynä (raaputa pannulta kaikki hyvä mukaan) tai  paahdetun ja kevyesti voidellun leivän päällä.

Vinkki: Tillillä voi korvata korianterin, mutta itse pidän juuri tästä versiosta.

Vinkki: Tee valmis valkosipuliöljy lasipurkkiin puristamalla muutama kynsi ja lisäämällä sitten oliiviöljyä päälle. Ravista. Anna tekeytyä muutama päivä. Tämä säilyy jääkaapissa pitkään ja sinulla on pitkäksi aikaa valmiina maustunutta valkosipuliöljyä.

Bon apétit! 



Onkohan kesäisempää ruokaa itselle tai vieraille alkupalaksi kuin tämä?! 

Tunnelmallisia ja makoisia kesänautintoja kaikille! 💜

Onko sinulle jokin oma ihana rapuherkku, jonka haluaisit jakaa? 💜

Olisi kiva saada palautetta. 💜




22 kommenttia:

  1. Oih, kuulostaa aivan ihanalta ja takuulla kokeilenkin noita.
    Ihanaa iltaa ♥

    VastaaPoista
  2. Ravustan ja pakastan niitä keitinliemineen - paljon ja vain omaan käyttöön. Teen toisinaan kuorista keittoa ja ravun lihasta levitettä tai uuniperunoille kastiketta. Tätä ohjetta voisin soveltaa myös itse pyytämille ravuille. Ainakin kokeilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiaiai kun kuulostaa herkulliselle! Nostan hattua! Olipa kivaa kun kommentoit noin mukavasti, vaikka olet ilmeisen taitava noiden saksiniekkojen kanssa :). Ihanaa elokuuta sinulle!

      Poista
  3. ei oo tullut syötyä rapuja, ei edes katkarapuja, kun ne kuulema ovat rasvaisia, varmasti tuo on hyvää kieltämättä, minä en nyt erikoisiaherkkuja laittele, ehkä kaikkein eniten teen rahkasta ja turkkilaisesta jugurtista mmm..mansikka, mustikka, puolukka ja luumurahkaa, myös tykkään puuroista, teen ruispuolukkapuuroa, ja omenakaurapuuroa, laitan niiden päälle kuivattua nokkosta, joita keräsin keväällä, diabeetikkona on vähän pakko syödä aika terveellisesti, rakastan erik.marjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania herkkuja ovat nuokin kaikki. Ravut eivät tunnu rasvaisilta, mutta niissä on aikalailla kolestrolia, joten sen suhteen on kyllä hyvä olla tarkkana. Itsekään en isoja määriä kerralla syö. Kivaa, että laitoit minulle näin kivan viestin, joka ilahdutti kovasti. :)

      Poista
  4. Näyttää kyllä niin herkulliselta, nam.Tuota en tiennytkään että katkaravuissa on kolesterolia.
    Ihanaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo tuo kolestroli kävi ilmi kun miehen pitää sitä tarkkailla, mutta näitähän ei kovin usein tule syötyä, eikä isoja määriä kerrallaan, joten meilläkin kyllä silloin tällöin näillä herkutellaan, eikä se ole koitunut ongelmaksi. Tietysti kaikki on aina yksilöllistä. Ihanaa viikonloppua myös sinulle <3!

      Poista
  5. Hyvältä kuullostaa!
    Itse tykkään katkaravut-pil-pil-nimisestä herkusta, jossa on mukavasti välimeren makuja.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välimeren maut ovat ihania! Mukavaa viikonloppua myös sinne <3!

      Poista
  6. Herkulliselta näyttää! Tuo tarjoiluastia on aivan ihana, niin hauskan muotoinen:) Leppoisaa viikonloppuaa<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joskus nuo tuutit - muutama vuosi sitten - Riviera Maisonin liikkeestä ostin, taisivat olla outletin puolella jo silloin...Niihin on kiva aina joskus "tuutata" vaikapa lohkoperunoita :).

      Poista
  7. Oioi, chili ja lime ovat lempparimakujani - varmasti mahtavan makuisia rapuherkkuja<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa kun osui kohdalle - Ovat kyllä ja kivaa pystyä julkaisemaan sellainen resepti, joka on omasta mielestä ihan poikkeuksellisen herkullinen, vaikkakin helppo kuin mikä. Mukavia elokuisia herkkuhetkiä <3.

      Poista
  8. Nams, rakastan rapuja! Vaikuttaa herkulliselta ja helpolta reseptiltä. Täytyypä kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Toivottavasti maistuu :)! Tunnelmallisia elokuun iltoja <3.

      Poista
  9. Kiva ohje me teemme joskus katkarapu salaattia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kitos Nila. Tämäkin on salaattipedillä, mutta ihan sellaisenaankin katkissalaatti on herkkua :).

      Poista
  10. Oi, mikä ihana rapuherkku! Kyllä nyt tuli nälkä. :)

    VastaaPoista
  11. Ihan huippua, olen koittanut etsiä hyvää marinoitujen katkaisten reseptiä, mutta näin nopsaan paistaen varmasti ovatkin superhyviä ja aivan parhaita. Varmasti testaan tuon, vaan ainoastaan korianterin voisin korvata jollain, sillä mun suussa se maistuu ”fairylta”. Kumma juttu, vaikkakin kaikista muista yrteistä tykkään. Ehkäpä persilja, tai sitruunamelissa, mitäs luulet? toimisiko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merikaisla :). Tässä kikka on reipas määrä limeä, eipä fairy enää maistu :), mutta tuo sitruunamelissa voisi kyllä olla mielenkiintoinen!!! Hyvin keksitty, pitääkin kokeilla itsekin. Ihania merellisiä elokuisia päiviä sinulle <3.

      Poista