Hae tästä blogista

maanantai 16. heinäkuuta 2018

Hellepäivän kylmä kurpitsa-bataattisosekeitto tuorejuuston kera

Huh hellettä!

Helle hellii meitä nyt ja viime kesän katasrofisäät ovat mennyttä elämää. Mutta mikäpä maistuisi näin helteellä? Taatusti tämä keitto!




Kaivelin pakkasesta valmista kurpitsosetta, mutta koska kaupasta saa nykyään myskikurpitsaa ympäri vuoden, niin kannattaa ostaa ja samalla kertaa myös bataatti. Kurpitsat ovat maukkaimmillaan koska ne ovat pieniä juuri nyt. Ylijäämästä voit valmistaa soseen ja pakastaa sen.

Näissä kahdessa on valtava määrä vitamiinia ja bataatissa hitaita hiilihydraatteja.
Myskikurpitsan käsittely on helppoa ja kaikissa ei ole edes siemeniä, kuori irtoaa tappelematta, koska on ohut ja joskus jopa pehmeää.





Kruunasin oman keittoni yrttiöljyllä, sekalaisilla kurpitsan siemenillä (pussissa kaupasta) ja valmiilla paahdetuilla sipuleilla sekä tillillä. 


HUOM! Tämä keitto maistuu kyllä ihan vaikka raejuustonkin  tai krutonkien kanssa, jopa sellaisenaan. Juhlistaa sen voi sitten vaikkapa vieraita varten ja maun mukaan. Laitan kuitenkin yrttiöljyn reseptin tähän mukaan koska se on, kuten kaikki reseptini, helppo ja nopea, mikäli haluat tehdä sen itse. 


Ainekset keittoon:

Myskikurpitsaa
Bataatti
Kanaliemikuutioita
Suolaa ja pippuria ja cajun-maustetta (tai ripaus cayennea ja hieman paprikajauhetta).
Yrttituorejuustoa
Vettä


Kuori bataatti ja kuutioi se. Bataatin ja Kurpitsan suhde määrässä on  1 osa bataattia, neljä-viisi osaa kurpitsaa.

Kuori kurpitsa ja kuutioi myös se.

Laita kuutiot kattilaan,  jossa on vettä sen verran että peittyvät reilusti.

Kiehuttele vihannekset pehmeiksi. Soseuta sauvasekoittimella tai jollakin muulla sopivalla härvelillä. 

Lisää vettä ja sekoita niin, että saat aikaiseksi ohkaisen keiton koostumuksen. Lisää tuorejuustoa niin, että keitto muuttuu samettiseksi, suolaa ja pippuria ja liemikuutio tai kaksi. Maistele mausteet sopiviksi myös cajun-mausteen suhteen.

Kiehuttele pienellä  ja lisää tarvittaessa vettä. Keitto saa jäädä hieman paksuksi.

Saat keiton jäähdytettyä nopeammin kun kumoat sen kylmään kattilaan ja asetat kattilan lavuaariin, jossa kylmää vettä. Sekoittele välillä ja siirrä sitten jääkaappiin.




Yrttiöljy jos haluat 

ja vinkki:  Valmiiksi maustettu basilikaöljy kaupasta helpottaa elämää ja sopii myös!

Oliiviöljyä, tuoretta basilikaa, tuoretta timjamia ja suolaa. Surrur-koneella (sauvasekoitin tms) kaikki pieniksi ja tekeytymään. Maistele suola ja muista että timjami saattaa olla aika pippurinenkin.

Kaikki nämä säilyvät seuraavaan ja jopa sitä seuraavaan päivään. Keittoa voi myös pakastaa.

Moni arastelee kurpitsan käyttöä, vaikka se on Keski-Euroopassa todella suosittua. Samoin kylmiä keittoja. Voin luvata, että tämä keitto vie kielen mennessään, valmistuu hyvin vähällä vaivalla, onnistuu kaikilta ja on ihan superherkullinen myös vieraille tarjottavaksi. Pelkkä tillisilppukin riittää koristeluun ja on harmoniassa makujen kanssa. Nami!

**********

Meillä kurpitsat kasvavat ja saapa nähdä miten suuriksi ne ehtivät tänävuonna!
Tässä kuva viimevuoden sadosta. Kaikki vihreät kaverit muuttuivat oranssisiksi sitten ajallaan.
Tänä vuonna on tulossa myös myskikurpitsaa ensimmäisen kerran itse kasvatettuna, sehän on se päärynän mallinen haalenaoranssinbeige. Jännää!




💚 Onko sinulla jokin kiva hellepäivän resepti? 

Ottaisin taas mielelläni kommentteja vastaan, jos vain helteeltä ja kesältä ehdit!💚






14 kommenttia:

  1. Kiitos sinulle taas mielenkiintoisesta reseptistä. Pitää kokeilla joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä ❤ ja toivottavasti maistuu!!! Ihania kesäpäiviä ❤

      Poista
  2. Komeita kurpitsoja!
    Oih, bataatti on herkkua ja muistin juuri, että minullakin on yksi bataatti jääkaapissa...taidan keittää siitä bataattimuusia tänään jättikatkarapujen seuraksi.

    Helteen hellimiä päiviä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ja chilikatkikset sopivat myös kuten yhdessä aikaisemmassa kurpitsakeittoreseptissäkin on. Bataattimuùsdikin on herkkua
      . Kiitos kivasta viestistä ja ihanaa heinäkuuta sinulle ❤

      Poista
  3. Hyvältä näyttää! Näin lämpöisillä keitot on oikein hyviä kun jotenkin aina kuumilla keleillä ei tee yhtään mieli syödä mitään "raskasta":) Aurinkoista alkanutta viikkoa🌞💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ystäväni 😊. Tämä resepti on "Ullan koekeittiöstä" ja onnistui niiiiin hyvin, että oli ihan pakko kertoa muillekin. 😊 Hyviä jätskikelejä! ❤

      Poista
  4. Näyttää herkulliselta. Itse en käytä oikeastaan koskaan kurpitsaa, enkä edes osaa sanoa miksi. Ehkä pitäisi aloittaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla :). Kurpitsasta on moneksi. Kiitos kommentista ja mahtavaa heinäkuuta!

      Poista
  5. Nam! Kyllä maistuisi.
    Näyttää niin herkulliselta.
    Aurinkoista viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari. Helteet jatkuvat yhä! Aurinkoa sinullekin ❤

      Poista
  6. Juuri mietin, mitä keksisi mökkiruuaksi - tätähän voisi kokeilla:)
    Kiitos vinkistä♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa jos haluat kokeilla! Toivottavadti maistuu! :) Hauskaa mökkireissua!

      Poista
  7. Kuulostaa herkulliselta. En ole tehnyt kurpitsakeittoa muista kuin kesäkurpitsoista. Aurinkoista viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa, kokeile ihmeessä. Kurpitsan pähkinäinen maku sopii hienosti makeahkon bataatin kaveriksi. Kivaa viikonloppua!

      Poista