Hae tästä blogista

lauantai 9. kesäkuuta 2018

Ullan raparperikakku

Nyt sitä on! Raparperia!

Tuo konstikas, mutta herkullinen kasvi, josta aina miettii, että mitähän uutta siitä keksisi... 



Meidän vanha raparperipensas on välillä ollut tosi kurjassa kunnossa, maa on tiivistä, savipitoista ja kummasti rikkikset vain jaksavat levitä. Nyt sille on kuitenkin  tehty kunnonkohotus ja satoa varmaan saadaan taas hieman paremmin. Mies tuon onnistui tekemään, minulle jäi vaan rikkaruohojen varret käteen ja juuret jumittivat tiiviissä savipitoisessa maassa kasvaakseen taas uudelleen. Odotellessa kasvin muhkeutumista, ostin yhdeltä kylän rouvalta muutaman paksun ja mehevän varren kasvienvaihto/myyntitapahtumassa.


Pähkäiltyäni aikani keksin helpon ja nopean  (sellaisista resepteistä kun tykkään) raparperikakun. Mietin, että kuinkahan leipomukseen saisi juustokakun pohjan, eli keksejä. Tuloksena oli tämän näköinen kakku. Pohja kuin juustokakussa. Ei kovin pramea ja voihan tuota vaikka mansikoilla tuunata, mutta ainakin siippa kehui herkulliseksi. Ja maistuihan tuo.




Ullan raparperikakun resepti


Tarvitset:

Normaalikokoisen rengaskakkuvuoan, leivinpaperia, digestive-keksejä, raparperia, sokeria, voita, vispautuvaa vaniljakastiketta, munia, kanelia ja vaniljasokeria.

Raparperimössö:

Laita 4 keskikokoista raparperin vartta sentin paksuisiksi pilkottuna kattilaan ja peitä vedellä.

Lisää pari ruokalusikallista sokeria.

Keitä hajoavanpehmeäksi. Siivilöi neste pois ja jäähdyttele raparperimössö (saa jäädä lämpimäksi).



Pohja:

Murskaa 15 Digestive-keksiä tai vastaavia gluteenittomia (myös gluteenittomat kaurakeksit käyvät).

Sekoita joukkoon 1-2 rkl sokeria  (sokeri sitoo keksinmurut paistettaessa).

Aseta leivinpaperi irtopohjalle ja kiristä se kakkuvuoan renkaalla ja leikkaa ylijäämät pois. Voitele reunat.

Kaada keksirouhe sokereineen vuoan pohjalle. 

Sulata 80-100 g voita ja lusikoi se keksiseoksen päälle. Voit sekoitella muruja vielä ellei voi levity tasaisesti ja painele se sitten tiiviiksi pohjaksi lusikalla.


Kuorrute:

Vispaa kulhossa purkillinen vispautuvaa vaniljakastiketta (Flora, saa myös laktoosittomana).

Jatka vispausta ja lisää joukkoon 4 kananmunaa yksi kerrallaan.

Lisää sidosaineeksi 1 kukkurallinen ruokalusikallinen vehnä- tai maissijauhoja.

Korosta makua lisäämällä hieman ekstrasti vaniljasokeria.

Levitä sitten raparperimössö keksipohjan päälle ja lisää kanelia ja sokeria maun mukaan.
Lopuksi laita pinnalle vaniljakuorrute.




Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia keskiritilällä. Kun kakku on saanut väriä, on se valmis koska kypsyttelyä tarvitsevat vain kananmunat. Maistuu sekä hennon lämpöisenä, että kulmänä. Kylmänä pohja pysyy hieman paremmin koossa - jos maltat 😋. 

Vinkki: Tätä reseptiä voi soveltaa vaikka omenoihin kun satoa alkaa tulemaan.


***Mielelläni kuulisin taas sinusta kommentein ja vaikkapa raparpereista 💜***


Vielä hieman kukkaloistoa teille rakkaat lukijat meidän jokseenkin luontevasta pihasta. Vaikka lupiini on melkoinen riesa, on se silti kaunis, kuin jonkun taiteilijan siveltimestä. Meillä se kasvaa puron penkalla. 

Juhannusta kohti mennään, mukavaa kesäkuuta! 💙




10 kommenttia:

  1. Herkullisen kuuloinen resepti! Kiitos siitä! Kauniita kesäpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu! Kauniita kesäpäiviä myös sinulle ja kauniiseen puutarhaasi.

      Poista
  2. On tosiaan mielenkiintoinen kakku!
    Raparperista saa monia herkkuja!
    Ihanaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäsit, niin tykkäsi mieskin, jäivät vain murut vuoan pohjalle ja se kävi äkkiä :). Ihanaa viikkoa myös sinulle!

      Poista
  3. Tuo näyttää ja kuulostaa tosiaan niin herkulta! Kiitos ohjeesta♥ tuota pitää kyllä kokeilla! Lupiinit on kyllä kauniita ja se tuoksua on vaan niin AH!:) Mukavaa alkavaa viikkoa♥

    VastaaPoista
  4. Raparperistä on moneksi!
    Varmasti herkullinen kakku!
    Täälläkin raparperit kasvaa ja yhden piirakan olen jo pyöräyttänyt.
    Mukavaa viikkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, moneksi on 😊. Kiitos ja kivaa viikkoa sullekin!

      Poista
  5. Kuulostaa herkulliselta. Meidän raparperimme kävivät pikkuvarkaat nykkimässä jokunen vuosi sitten. Nyt sitten sain vaihdossa muutaman pienen raparperinalun, mutta niistä ei vielä tänä vuonna satoa saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai uskalsivat viedä sun raparperit! Meidän kylällä oli viety pihasta roskis! En tiedä ottivatko roskatkin mukaan...ikäviä juttuja tuollaiset. Reseptiä vou soveltaa omppuihin ja vaikka persikoihinkin, keltaisiin luumuihin 😊. Onnea kasvatukseen.

      Poista