Hae tästä blogista

torstai 19. huhtikuuta 2018

Keväinen piirakka "Primavera"

Kevät!

Italialaiset sanovat sen soinnikkaasti "Primavera"! 





Tuostapa italiankielisestä sanasta nappasin tälle keväänvihreälle piirakalle  nimen. Minua innoitti myös ystäväni lähettämä kuva Toscanan kevätkukista, jotka ojennan nyt sinullekin. 
Kevät on siellä jo näin pitkällä! 



Ja nyt itse piirakkaohjeeseen:

Tällä piirakalla on takuuvarma pohja. Sain alkuperäisen reseptin hyvältä ystävältäni Hannelelta, jonka isoäidiltä resepti on alunalkaen peräisin. Koska vihreät vihanneskaverit päästävät aika lailla nestettä, lisäsin alkuperäisreseptiin yhden lisädesin jauhoja. En siis ryöpännyt tai esikypsytellyt täytteen vihanneksia. Samalla pohjasta tuli mukavan tanakka


Täytteeseen käytin sellaisia vihreitä vihanneksia, joita minulla oli ennestään. 

Jääkaapissani oli valmiina kevätsipulia, rukolaa antamaan hieman voimakkuutta ja ihania parsoja. 
Lisäksi ostin baby-pinaattia.






Pidemmittä puheitta, tein näin:

Pohja

Tein talouskoneen koukulla taikinan.
1 dl maitoa (tai maitojuomaa)
50 g pehmeää voita
1 kananmuna
ripaus suolaa

Annoin koneen käydä hetkisen ja mittasin eri kulhoon:
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
sekoitin ne keskenään ja lisäsin puolet muiden aineiden joukkoon ja annoin koneen käydä, kunnes aineet menivät sekaisin.

Lisäsin loput jauhoseokseoksesta joukkoon ja annoin yhä koneen työstää taikinaa kunnes se oli tasaista. Sitten siirsin sen lautaselle pallona ja laitoin tekeytymään jääkaappiin.

Käynnistin uunin 200 asteeseen ja siirsin ritilän uunin alimmalle hyllylle.





Täyte

Kaiken maailman juustoja raastettuna 4 dl. Käytin miedompia ja vahvempia sekaisin, koska niitä sattui olemaan (Oltermannia ja grana padanoa ja fetajuustosta jääneen palasen). Sopii kokonaisuuteen kun juustossa on pientä vahvuutta mukana.

1 dl jonkinlaista kermaa, myös kevyemmät käyvät hyvin. 

2 kananmunaa

Pippuria (suolaa), ja muskottipähkinä sopii hyvin joukkoon.

Sekoita. Syntyy  jämäkkä tahna.

5 parsaa, ilman tyven kovaa osaa ja  perunankuorimaveitsellä varsi kuorittuna. 
Paloittele pieniksi pätkiksi (n 1 cm), nuput voit käyttää kokonaisina.

Vinkki: Huutele parsat vasta kuorimisen jälkeen, sillä märän parsan kuoriminen voi alkaa harmittamaan, kun kuoret tarttuvat käsiin ja takkuuntuvat.

Runsas kourallinen rukolaa ja kaksi runsasta kourallista pinaattia. 
Saksi reiluksi sulpuksi, ei liian hienoksi.

2-3 kevätsipulia kokonaan, noin 1 cm pätkinä.

Sekoita täytteen aineet keskenään ja anna maustua hetki.


Ota sillä aikaa taikina jääkaapista. Levitä voideltuun (25 cm halk.) piirakkavuokaan niin, että reunat nousevat laidoille.

Vinkki: Jos voitelet rypsi- tai oliiviöljyllä, saat voideltua tasaisesti myös reunuksen vekit eikä rasva pala yhtä helposti kuin voi. Itse teen niin, että kaadan lorauksen öljyä vuokaan ja voitelen sen sitten sormin. Reilua kokkausta, helppoa ja nopeaa, siitä pidän.

Esipaista piirakkapohjaa uunissa  7-10 min (joko painon kanssa tai ilman, itse en yleensä vaivaudu laittamaan herneitä yms painoksi, vaikka se kieltämättä viimeistelisi piirakan).

Lisää täyte ja paista uunissa vielä 20-25 minuuttia, kunnes piirakka on saanut kauniin värin.





Tervetuloa kevät!

                                                                ******

😊  Toivottavasti reseptini ilahdutti sinua!  Otan mielelläni kommentteja vastaan! 😊



10 kommenttia:

  1. Näyttää kyllä niin herkulliselta! Kiitos ohjeesta! Leppoisaa päivää💕🌞

    VastaaPoista
  2. Voi, mikä herkku! Varmasti hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! Niin oli 😁😁😁. Kiitos Mamma63 ja kivaa kevättä!

      Poista
  3. Näyttää ihanalta ehdottomasti kokeilen!❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja, tosi kivaa 😁. Lämpimiä kevätpäiviä ❤!

      Poista
  4. Nam..taas ihanan herkullinen ohje ja tietenkin piirakka 😋
    Hyvää alkavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
  5. ❤ kiitos! Mahtavaa viikonloppua sinullekin!

    VastaaPoista
  6. Oi että näyttää herkulliselta :)

    VastaaPoista