Hae tästä blogista

maanantai 26. helmikuuta 2018

Ihanan pehmeä italialainen vuokaleipä Focaccia.

Hei blogiystävät!

Talvipakkanen vetää hellan ääreen kokeilemaan juttuja, jotka ovat olleet odotuksella. Päätin leipoa Focaccian (fokazza), jota olen joskus syönyt, mutta en ole koskaan leiponut.

Alkuperäisreseptiä voi muunnella moneksi - olette varmasti huomanneet, että siitä tykkään ruoanlaitosta, muuntelusta - ja itse valitsin tällaisen fuusioleivän, sillä siinä on mukana fetaa, mutta voisi olla myös vuohenjuustoa tai mozzarellaa. Sipuli olisi kieltämättä tehnyt hyvää!

Siitä tuli tällainen:






Leivästä tuli aika paksu, mutta hyvin pehmeä, melkein kuin hattaraa! Tämä siitä huolimatta, että pihistelin öljyssä jä käytin niitä aineksia, joita minulla sattui olemaan.

Tein aivan perusleivän ja alkuperäisessä reseptissä olikin sitruunalla maustettua oliiviöljyä, valkosipulia ja punasipulia yms. Silti leivästä tuli todella maukas, vaikka oikaisinkin aika rajusti. Leipä säilyi pehmeänä jääkaapissa seuraavaan päivään, jolloin lämmittelin sitä mikrossa ja se oli kuin juuri uunista otettu.




VINKKI: Jos leivän paistaa laakeammalla vuoalla tai syvällä uunipellillä, voi sen leikata pieniksi ruuduiksi (pizzapyörällä?), joissa keskellä on "sattuma". Silloin se käy naposteltavasta, vaikka elokuvaillassa. Huomioi silloin ohkaisemman leivän paistoaika!

Focaccian simppeli versio:

3,5 dl lämmintä vettä
7-8 dl vehnäjauhoja (laitoin joukkoon sämpyläjauhoja ja kaurahiutaleitakin)
1 pussi kuivahiivaa (11g) sekoitetaan jauhoihin
2 tl suolaa
puoli rkl hunajaa tai siirappia
puoli dl oliiviöljyä

(Suolaa ja rosmariinia pinnalle ennen uuniin laittamista)

Sekoita kaikki talouskoneella ja vaivaa 5-7 minuuttia. Taikinan tulee olla kimmoisaa, mutta ei liian tiivistä, lähes tarttuvaa.

Anna nousta 30 min lämpöisessä.

Starttaa uuni 250 asteeseen kun taikina on noussut.

Vuoraa uunivuoka (Itselläni teflonlasagnevuoka) leivinpaperilla ja voitele sitä hieman öljyllä. (Alkuperäisessä ohjeessa oli runsaasti öljyä, mutta se ei ollut tarpeen, hyvä tuli vähemmälläkin).

Kumoa taikina vuokaan ja painele se tasaiseksi. Tee kuoppia ja paina niihin mitä haluat - itse laitoin puolitettuja kirsikkatomaatteja, fetaa ja mustia oliiveja.

Anna nousta taas 30 min. Voitele tai spray-öljytä taikinaa ja pipottele karkeaa suolaa pinnalle tai mielimakusuolaasi ja rosmariinin neulasia.

Paista 12-15 min. kunnes leipä on kullankeltaisenruskea.

VINKKI 2: Voit korvata taikinan oliiviöljyn aurinkokuivattujen tomaattien öljyllä. Taikinan joukkoon voi laittaa myös tapenadea tai muuta makua tuovaa ainesosaa. Miltähän maisuisi jos öljyn korvaisi punaisella pestolla? 

                                     *****
Onko sinulla joku kiva focacca-versio?

💚 Kivaa ja lämpöistä viikkoa kaikille, pakkasista huolimatta 💚

16 kommenttia:

  1. Oi kiitos tästä - ja blogistasi muutenkin, tykkään.
    Olen kertaalleen kokeillut focacciaa, eikä onnistunut. Tehdäänpä tänään uudelleen tällä reseptillä. Kotona kun sattuu olemaan sekä fetaa, oliiveja että rosmariinia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos sinulle kun tulit vierailulle :). On todella kivaa saada uusia lukijoita! Toivottavasti leipä onnistuu, iloisia leipomuksia!

      Poista
  2. Nam, kuinka näyttää hyvältä:) En ole koskaan itse tuollaista tehnyt! Kaunista talvista alkanutta viikkoa sinne♥

    VastaaPoista
  3. Sinulla on sitten innostavia ohjeita. Minä olen kova kokkaamaan ja kokeilemaan uusia juttuja. Kiitos sinulle tästä ohjeesta Hyvää alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kun kiva jos tykkäät!<3 Kiitos sinulle ja oikein kivaa viikkoa!

      Poista
  4. Voi kuinka maukkaan näköinen leipä! Varmasti hyvää!
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hyvää, joten luulenpa laittavani toisen jo tänään :). Kivaa viikkoa sinulle!!!

      Poista
  5. Nam miten herkullista ..olen itsekin tehnyt muutaman kerran focacciaa ja samoilla täytteillä kun sinulla.. aina on mennyt heti lämpimänä kaikki :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa kuulla, että itsekin olet samoin eväin ollut liikkeellä! Mukavaa viikkoa!

      Poista
  6. Nyt alkoi tehdä mieli foccaciaa 😜 Se on niin hyvää! Sitä on kiva varioida erilaisin täyttein. Minä olen laittanut merisuolaa, oliiviöljyä ja rosmariinia. Foccaciaa teen usein mökille, kun tulee vieraita. Isosta pellillisestä riittää leikattavaa.
    Oikein mukavaa pakkaspäivää Sinulle 💗

    VastaaPoista
  7. Kuinka ollakaan, tein eilen itsekin focacciaa:) Mulla on tälläinen ohje: https://mansikoitajavaahtokarkkeja.blogspot.fi/search?q=focaccia
    Hyvää se on ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä käydä katsomassa. Kiva kun tulit vierailulle ja tervetuloa uudestaan 😊. Aurinkoista päivää! ⛄

      Poista
  8. Ostan kaupasta kyllä foccaziaa, mutta en ole itse tehnyt. Näyttää kyllä herkulliselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, syntyy käden käänteessä ja on herkullisempi kuin kaupasta aivan tuoreena :). Aurinkoista päivää!!!

      Poista