Hae tästä blogista

sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Kurpitsakeitto Lyonaise

Kerran, marraskuisena, räntäsataisena päivänä Ranskan Lyonissa tilasin hotellin ravintolassa lämmintä ja mausteista kurpitsakeittoa chilikatkaravuilla ryyditettynä.

Keitto oli niin hyvää, että minun oli pakko tapailla sen makua makumuistista ja mielestäni olen osunut hyvin lähelle tuota ihanaa ja täyteläistä keittoa. 

Se on saanut suuren suosion myös ystäville tarjottuna.Meillä ei kurpitsaruokia paljon valmisteta, mutta siitä voi tehdä aika yksinkertaisesti monta hyvää herkkua ja se todellakin kannattaa.

Tarvitset kurpitsan ja siitä tehtyä pyrettä. Mitä pähkinäisempi kurpitsa, sitä parempi. Päärynän mallinen, puuterinvärinen kurpitsa on hyvä ja helppo käsitellä. Niissä ei aina ole siemeniä ja kuori on aika pehmeä. 

Pyreen voit valmistaa kahdella eri tavalla, joko pilkkomalla kurpitsanlihan kuutioiksi (irroita kuoret ja siemenet) ja keittelemällä kuutioita tilkassa vettä kunnes kuutiot ovat pehmeitä. Tai voit halkaista kurpitsan, irroittaa siemenet ja rihmat ja sitten laittaa puolikkaat uuniin pellille paahtumaan, kunnes liha on pehmeää ja irtoaa lusikalla. Soseuta kurpitsan liha. 

HUOM: Jaa loppu sose pakastepusseihin. Itse laitan 3 dl pussiin ja pakastan. Tuo määrä käy amerikkalaiseen kurpitsapiirakkaan, josta laitan reseptin myöhemmin.

Keitto:

4-5 dl kurpitsapyrettä, n. juomalasillinen vettä, kanaliemikuutio, suolaa ja pippuria. Kuivattua chiliä 1-2 rkl. Creme Bonjour chilijuustoa vajaa puoli isoa pakettia ja saman verran savun makuista juustoa. Savuporojuustokin käy, vaikka ranskalaisessa keitossa sitä tuskin oli :) . Lisäksi tarvitset tilliä. Jos keitto on liian paksua, lisää vettä.

Sipulia keitossa ei ole, sillä kurpitsa on itsessään hieman makeaa ja sipuli makeuttaisi sitä liikaa.

Keitä hiljalleen ja sekoittele, niin että juustot sulavat keittoon, eivätkä ota pohjaan. Maistelu on tärkeää sillä kurpitsan makeus ja chilin voimakkuus saattavat vaihdella. Mitä täyteäisempi maku, sen parempi. Chili saa tuntua muhkeasti, mutta sen maku ei saa olla pistävä, joten lisäile vähän kerrallaan. Voit lisätä vielä puolikkaan liemikuutionkin mikäli kaipaat suolaisuutta, meirami sopii hyvin. Lopuksi nipsi tilliä hieman joukkoon.

Chilikatkaravut: 
Tavalliset pikkuravunpyrstöt käyvät, mutta juhlavan keitosta saat jos käytät tiikeriravun pyrstöjä, joista 3-4 kpl/syöjä riittää hyvin.
Paista sulatetut ravut - keiton jo valmistuttua - pikaisesti öljyssä makean chilikastikkeen ja cajunmausteen kera, suolaa ja pippuroi. Älä anna mennä kumiseksi.

Tarjoile keitto siten, että annostelet sen ensin, tipautat joukkoon ravut ja saksit tuoretta tilliä pinnalle.
VINKKI: Voit tarjoilla keiton myös paahdettujen sipulimurujen kera (myydään purkissa valmiina), pääset helpommalla ja keitto saa uuden makuyhdistelmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti