Hae tästä blogista

keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Amerikkalainen omenapiirakka - apple pie

On omena-aika ja syysviileät. Mikä maistuu syksyllä lohdullisemmalta kuin ihana lämmin omenapiirakka. En muista mistä reseptin sain, mutta tätä piirakkaa leivon joka ikinen syksy.Taikina: 

6 dl vehnäjauhoja
225 g voita
1 dl vettä

Täyte:

2-2,5 l omenakuutioita/viipaleita
Käytä 50/50 kovia ja pehmeää lajiketta, jolloin osa muussaantuu ja mehevöittää piirakkaa ja osa pysyy paremmin koossa.
3 tl - 5 tl kanelia (riippuen omenien kanelipitoisuudesta - itse tykkään reippaasta kanelimäärästä)
1rkl vehnäjauhoa sidosaineeksi


Tee taikina sekoittamalla jauhot ja kylmä kuutioitu voi tasaiseksi muruksi ja lisää kylmä vesi. Laita jääkaappiin tekeytymään.

Aseta uuni 175 asteeseen (C).

Sekoita kaneli ja sokeri omenaviipaleiden/kuutioiden kanssa. Omenapalojen ei todellakaan tarvitse olla saman kokoisia, kunhan isoimmat eivät ole karmean suuria, jotka erottuvat suurina möykkyinä taikinakannen alta. Pinta tulee olemaan kuitenkin aika muhkurainen - se on ok ja tasoittuu paistettaessa.

Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse ensin toinen puolikas. Vuoraa voideltu vuoka puolikkaalla. Kuten kuvasta ehkä erottuu, tykkään itse käyttää tähän piirakkaan syvempää vuokaa.
Täytä vuoka omenakeolla. Omenat saavat muodostaa vuoren, sillä ne painuvat kyllä paistettaessa. Laita muutama voinokare omenien pinnalle.
Kaulitse toinen puolikas taikinasta. Tee pintaan haarukalla reikiä ja "liimaa" reunat vedellä penslaten ja painellen yhteen. Leikkaa veitsellä reunoilta ylimääräinen taikina pois. Ylijäämistä voit tehdä vaikka pienillä muoteilla kuvioita piirakan pintaan. Voitele piirakka viimeksi munalla tai vedellä.

Paista 1,5 - 2 tuntia uunista riippuen.

VINKKI: Lue ohje (5. syyskuuta) "Cheesecake cream - dream!" ja valmista sitä lämpimän omenapiirakan kaveriksi!
4 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta! Tätähän voisi kokeilla, kun noita omppuja riittää :)

    VastaaPoista
  2. Sulaa suuhun! Omenaa laitoin paljon ja kyllä kannatti. HYVÄÄ! Meni nopeasti!

    VastaaPoista
  3. Kivaa jos maistui! Tämä on sellainen varmaakin varmempi resepti ja kivaa vaihtelua hyville kannettomille kotimaisille resepteille, käy melkein kakusta :) .

    VastaaPoista