Hae tästä blogista

maanantai 7. elokuuta 2017

Mustikkapiirakka cheesecake-sävyin

Ihanat mustikat, oikea superfood!

Perinteiset mustikkapiirakka reseptit kaipaavat joskus variaatiota. Mitäpä, jos kokeilisit täytteeseen Philalephia-juuston ja vispattavan vaniljakastikkeen sekoitusta?



Nosta juusto jääkaapista huoneen lämpöön.

Pohja:

4 dl jauhoja, joissa 1 tl leivinjauhetta. Saatanpa joskus pistää hieman sämpyläjauhoja ja /tai kaurakeksinmuruja joukkoon osaksi kuiva-aineita.
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
80 g sulatettua voita
1 muna
1 dl maitoa

Vaivaa taikina tasaiseksi ja pistä kulho jääkaappiin tekeytymään. Jos taikina on liian paksua tai löysää (riippuu jauhoista) niin lisäile joko nestettä tai jauhoja kunnes se vaikuttaa helposti käsiteltävältä.

Kuumenna uuni 200 asteiseksi ja siirrä paistoritilä uunin "alahyllylle".

Voitele vuoka.

Ota toinen kulho ja kumoa siihen vispattava vaniliakastike. Vispaa sähkövatkaimella tai talouskoneessa. Lisää Philadelphia-juusto. Anna koneen käydä hetki ja tipauta mukaan 1 kananmuna. 3 tl vehnäjauhoja. Lisää hieman, n. 1 rkl sokeria ja maun mukaan vaniljasokeria. Vispaa, kunnes valmista.

HUOM! Voit käyttää myös kevyemmän version juustoa tai Violan vaniljanmakuista tuorejuustoa rasiallisen. Vaniljajuustoon ei tarvitse lisätä lisäaromina vaniljasokeria. Voit kokeilla myös mustaherukkajuustoa, jota kuvan piirakassa on.

Levitä piirakkavuokaan taikina ja nosta reunoille. Paista taikinaa n. 10 minuuttia (älä anna keskiön nousta liikaa, laiskana kokkina en jaksa puljata kuivahernepainojen kanssa :) ). Kumoa sitten vaniljakreemi piirakkataikinan päälle.
Ripottele päälle mustikoita 2-3 dl, mehukkuudesta riippuen, niin että niitä on runsaasti, mutta ei niin paljon, että mustikan mehu estää piirakan kiinteytymisen.

Paista 10 min ja tipauta asteet 180 asteeseen. Tämä paistoaika on sitten uunista kiinni. Se on noin 30-40 minuuttia. Itse teen niin, että kun reunat alkavat ruskettua (vaikkakin kuvassa ovat aika vaaleat jostakin syystä) ja piirakka vaikuttaa valmiilta, jätän sen uuniin vielä hetkeksi, otan vain virrat pois ja raotan luukkua. Niin se sitten kypsyy vielä itsestään kymmenisen minuuttia, mutta reunat eivät pala.

Mitat ovat 25 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkaan ja vuoassa on jonkin verran reunoja, joten ei matalin versio. Suhteuta mittoja vuoan mukaan silmämääräisesti. Piirakka saa näyttää "rustiikkiselta" - Rennon näköinen piirakka rentouttaa myös syöjän nauttimaan!

2 kommenttia:

  1. Vaihtelua peruspiirakkaan. Hyvä idea.

    VastaaPoista
  2. Voi käyttää reseptin pohjana myös muille marjoille, vaikka karhunvatukoille, jolloin maustamaton tuorejuusto on niin nami!

    VastaaPoista